Мероприятията в Общинска библиотека-Горна Оряховица през 2010-архив

    Коледни срещи се проведоха в Детския отдел на Общинска библиотека Горна Оряховица
    Детският отдел на общинска библиотека в Горна Оряховица имаше Коледна украса и бе готов да приема своите малки читатели в предстоящите дни до Рождество. В Отдела се проведоха срещи с децата, посветени на Коледните и Новогодишните празници. Малките читатели се запознаха с Християнските традиции за празниците, за честването им у нас и по света. Детският отдел разполага и с подходящи книжки, в които малчуганите прочетоха още много интересни приказки, разкази и песни, посветени на Рождество Христово, на легендите за празника, на дядо Коледа и на Нова година.

Общинска библиотека-Детски отдел
Общинска библиотека-Детски отдел

    В Общинска библиотека Горна Оряховица се получи писмо от програма „Глобални библиотеки-България".
    Управителният съвет на програмата утвърди окончателен списък на одобрените кандидатури по Етап 2010, в който е включена:

ОБЩИНСКА БИБЛИОТЕКА ГРАД ГОРНА ОРЯХОВИЦА
   Доставката и инсталацията на ИКТ оборудването се очакват през първата половина на 2011 г. след надлежно подписване за споразуменията за сътрудничество по Етап 2010 и установяване готовността на библиотеките за включване в програмата.

 

   По случай 1-ви ноември – Деня на народните будители, по традиция, за шести пореден път в читалище „Развитие – 1884” село Поликраище беше организира празнична среща „Читалището-наша съдба”, посветена на юбилеи и годишнини на самодейци и читалищни дейци. Специални гости на тържеството бяха г-н Петър Петров от град София – председател на читалището от 1960 до 1966 година и г-жа Благовеста Цанкова от гр. Велико Търново – корепетитор на смесения четиригласен хор през 1972-74 година. В програмата участваха ученици с рецитал, посветен на читалището, малката певица Пламена Ганева от студио „Румина” гр. Велико Търново, детски танцов състав „Северняче” с хореограф Анелия Пенчева, женски народен хор „Росна китка” с диригент Георги Петров и група за изворен фолклор при читалището, женският народен хор при Клуба на пенсионера, група за модерен балет при Младежки дом Горна Оряховица с ръководител Надя Стойчева и най-малкият ни самодеец Даниел Гългълов. На всичките 26 юбиляри бяха раздадени грамоти и подаръци. Проведена беше викторина „Познаваме ли читалището си и неговата дейност?”. Спонсори на тържеството бяха Марин Богомилов – председател на земеделска кооперация „Росица” село Поликраище, Румен Тодоранов – частен земеделски стопанин и фирма за сладкарски изделия „КВН-Кольо Великов”.    На 12 октомври 2010 от 1330 часа в Общинска библиотека представихме книги от фонда на библиотеката, отразяващи историята на Горна Оряховица.
    Проявата бе във връзка с отбелязването на 140 години от обявяването на Горна Оряховица за град.
    Свои творби представиха творците от литературна група "Асен Разцветников" при читалище "Напредък 1869".   На 25 май 2010 г. в Общинската библиотека се състоя срещата с Ина Крейн и представянето на нейния нов роман "Късмет до поискване". Присъстваха много гости и любители на хубавата книга. Всички получиха безплатен екземпляр от новия роман с личен автограф от авторката.
Ето какво споделя Ина:

    "Дълго време носех в сърцето си идеята за романа. Написах го с цялата любов на сърцето си към хората и местата, които обичам безкрайно. Те са свързани с моя корен, с моя български македонски свят, от който черпя сили, за да продължавам своята борба с времето, Съдбата и Късмета.

    Исках да съхраня във времето образите на моите обичани предци и земните ангели, с които животът ме е срещал. Те вече са прашинки във времето и само чрез силата на словото мога отново да им дам живот и да ги върна при себе си. За мен са като светулки във времето и споменът за тях ме изпълва със светлина.

    Жадувах да предам красотата на природата и омагьосващата прелест на традициите в малкото пространство на македонските селца, в които съм израснала, да покажа колко интересен, пъстър и забележителен е битът на живеещите там, но и да докажа, че хората навсякъде по света жадуват любов, която да осмисли живота им, и Късмет, който да ги води през изпитанията на Съдбата.

    Дано с моя малък роман читателите преживеят светли мигове, дано усетят очарованието, магията и „шмека” на македонския български юг и обикнат моите несъвършени герои така, както ги обичам аз, защото са прекрасни в своя непрекъснат стремеж към щастие, търсене на късмет и не се страхуват да приемат предизвикателствата на Съдбата дори когато рискуват всичко. Героите в произведението не винаги са пример за подражание, но са истински и това, което се случва с тях, е по-мъдър урок от празното морализаторстване.

    Ако допуснете литературните персонажи до себе си, те ще ви подарят незабравимо пътешествие в най-прекрасния свят, до който аз съм се докосвала – пространството на македонския юг, в който всичко е възможно, ако обичаш."
Колективът на Общинска библиотека Горна Оряховица поздравява своите колеги по случай
11 май-професионалния празник на библиотекаряНа 30 април 2010 ученици от ОУ "Иван Вазов" посетиха Детския отдел на Общинска библиотека Горна Оряховица с подготвени драматизации, викторини и др. по повод 160 години от рождението на ИВАН ВАЗОВ.


Във връзка с проведената в Общинска библиотека СЕДМИЦА НА КНИГАТА,
Ви представяме следното стихотворение, което е ученическо творчество:

Мартина Стефанова Семова
спечелила национален конкурс
"Вишнев цвят-дъх на пробуждане"
II място
Община Казанлък

ИСКАМ ДА СЕ ПРЕРОДЯ

Аз искам да се преродя,
да търся, да се променя,
да бъда капчица роса
или в очите нечии сълза.
Аз искам да се преродя,
във морски бриз да се явя.
Косите твои да погаля
с невидима, но обична ръка.
Аз искам да се преродя
в прашинка лека и безцветна,
невидима да търся по света
най-милата усмивка детска.
Аз искам да се преродя
в изгряваща в нощта звезда
и на небето да горя,
да пръскам златна светлина.
Аз искам да се преродя
във птица волна и свободна,
над гори и хълмове да полетя,
да вдишвам ароматните цветя.
Аз искам да се преродя
в разцъфнал вишнев цвят.
Най-сочни вишни да родя
и миг на сладост да даря.
Аз искам да се преродя
във слънчеви лъчи горещи
и с всеки изгрев или залез
да нося спомени за чудни
срещи.
Аз искам да се преродя
в частица обич неизмерна.
Да стопля детските сърца
и после бавно да изчезна...


От 19 до 23 април 2010 Общинска библиотека проведе традиционна СЕДМИЦА НА КНИГАТА:
- От 19 до 23 април 2010 записваше нови читатели без заплащане на годишна такса;
- Приемаше книги от закъснели читатели без да се заплаща глоба;
- Организирани бяха многобройни мероприятия с ученици от училища от град Горна Оряховица и общината.


На 22 април 2010 г. в Детския отдел на Общинска библиотека гостуваха деца от първи клас от СОУ "Вичо Грънчаров".
Срещата се състоя по повод 22 април-Международния ден на Земята и 23 април-Международния ден на книгата.